Grön pizza

Kristihimmelsfärdshelgen kändes som en hel sommar komprimerad på bara några dagar. Vi hade strålande sol varje dag och hann med både badpremiär, grillpremiär och jordgubbspremiär. Den här helgen har varit lika strålande. Äntligen är sommaren här!

sommarkollage.jpg

På sommaren vill jag vara ute så mycket det bara går och inte stå inne i köket och svettas bakom kastrullerna. Samtidigt är det på sommaren jag tycker att det är som mest lustfyllt att laga mat. Ingen annan tidpunkt på året har vi tillgång till så många fina, närodlade och smakrika råvaror, och ingen annan gång har vi så mycket tid och energi att laga och äta mat tillsammans. För att inte missa allt det roliga som händer utomhus kan man ju ofta också, om vädret tillåter, flytta ut köket, eller i vart fall delar av det, och hacka grönsaker, borsta potatis, knacka musslor eller grilla utomhus över ett glas rosé. Matlagningen blir då ett trevlig sätt att umgås istället för ett nödvändigt ont.

DSC_0172.jpgI helgen bakade vi också en alldeles fantastisk sommarpizza, och jag tror faktiskt att jag har bestämt mig för att pizzan är den ultimata sommarmaten! För det första så kan jag inte minnas att jag någonsin har stött på någon som inte gillar pizza. Det är alltså ett tvärsäkert kort att bjuda både vuxna och barn på. För det andra kan den varieras i oändlighet. Det är inga problem att tillfredsställa olika smaker. Vill man göra det jätteenkelt för sig låter man gästerna göra sina egna pizzor, eller så kan man göra en massa olika pizzor som alla sedan får ta bitar av. Därför, för det tredje, är det också världens kanske mest sociala maträtt. Alla kan hjälpas åt att strimla lök, riva ost, skiva grönsaker och kärna oliver. Man kan ställa fram pizzorna som de är, på sina plåtar och ge gästerna varsin tallrik så får de förse sig själva och sätta sig var som helst i trädgården. Om alla äter med händerna slipper man disk, för är det något man verkligen inte vill ägna sig åt på ljuva sommarkvällar så är det väl att diska? Det där med disken var nog förresten för det fjärde. För det femte fungerar pizza också utmärkt som utflyktsmat. Om man vill kan man göra dem i portionsstorlekar och ta med som matsäck. För det sjätte kan pizza faktiskt vara ganska nyttigt. Den flottiga capricciosan med färgämnespumpad, maskinstrimlad industriskinka och burkchampinjoner du köper på din lokala pizzeria och den här egenbakade sommarpizzan med grillade grönsaker, hemgjord pesto och färska örter är nämligen helt väsensskilda ifråga om näringsvärde och fettinnehåll. För det sjunde är pizzan världens bästa sätt att göra god mat av rester. Har du överbliven kokt potatis, lök, svamp, en ost som inte längre går att skiva – släng den på pizzan och skjutsa in i ugnen!

PicMonkey Collage.jpgDet enda momentet som brukar hålla mig från att baka egen pizza istället för att köpa hämtpizza är det här med degen. Degar är svårflörtade överlag tycker jag och alltför ofta råkar jag oavsiktligt förnärma dem på något sätt, vilket resulterar i att jag står med en alldeles platt och hård pizza när gästerna kommer, och likt förbaskat får ringa på hämtpizza ändå. Dessutom är degen ett tidskrävande moment, både själva tillverkningen och jäsningen, och så är det det här med temperaturerna som är ack så känsligt. MEN, nu är det minsann slutkurtiserat för jästsvamparna för min del för jag har nämligen hittat ett degrecept som är idiotsäkert även för den mest burduse amatörbagare. Fingertoppskänsla behövs inte eftersom jästen ska röras ut i kallt vatten. Den långa jäsningstiden behöver man inte heller bekymra sig över eftersom jäsningen sköter sig själv i kylen på dagen medan du är ute och trallar runt på någon ljuv sommaräng.

KALLJÄST PIZZADEG (till fyra medelstora pizzor, ca 2 portioner styck)

Ingredienser
8 dl vetemjöl special plus lite extra  till utbakning
3 dl iskallt vatten
1/4 jästpaket (färsk jäst), dvs 12,5 g
1,5 tsk salt
2 msk olivolja plus lite extra  till utbakning

Gör såhär:
Efter morgonkaffet mäter du upp och siktar mjölet genom en sil. Lös upp jästen  i det kalla vattnet tillsammans med oljan och saltet. Rör sedan ned mjölet i degvätskan  med en träslev/gaffel eller med hjälp av blandaren i assistenten på låg effekt i fem minuter. Byt till degkrok på assistenten eller fortsätt knåda ihop degen med lätt mjölade händer, tills den är fast och smidig. Låt sedan degen vila i cirka tio minuter (detta gör man för att gluten ska kunna utvecklas) och knåda den sedan lite till. Olja in degen och förvara den i en bunke täckt med plastfilm i kylskåpet eller i en jordkällare om du är så lyckligt lottad att du har en sån. Ge dig ut i sommaren och tänk inte mer på degen. När minst åtta timmar ha gått gör du såhär:

En dryg timme innan du vill äta din pizza tar du ut degen ut kylen. Dela den i  fyra delar (eller mindre om du vill göra portionspizzor till utflykten). Platta ut degbitarna med handflatan på ett mjölat bakbord. Låt degbitarna jäsa under handduk medan du förbereder det du ska ha på din pizza. Efter en timme tar du fram degbitarna igen. Platta till dem igen, en och en, med mjölad handflata. Kavla ut tunt direkt på ett bakplåtspapper innan du lägger på din topping, se nedan.

pizzatill.jpg

GRÖN SOMMARPIZZA

Variationsmöjligheterna  är som sagt oändliga och jag tänker testa en massa olika pizzatoppings i sommar. På den gröna sommarpizzan vi gjorde förra helgen hade vi en hemgjord pesto på basilika, solrosfrön och taleggio som bas istället för tomatsås.

Ingredienser:

Pesto:
400 g taleggioost
1 dl rostade solrosfrön
50 g färsk basilika plus lite till garnering
2-3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 tsk flingsalt

Topping:
1 bunt grön sparris
1 medelstor zucchini
1 medelstor aubergine
250 g champinjoner eller portabellasvamp
8 små, färskpotatisar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 250 grader. Borsta och koka potatisarna och låt sedan svalna något. Skölj grönsakerna och svampen och skiva sedan i ca 5 mm tjocka skivor. Bryt sparrisen i mindre bitar. Skär av ytterkanten på taleggion och tärna den lite grovt. Mixa basilika, vitlök, olivolja, salt och solroskärnor med en mixerstav. Lägg i ostbitarna och mixa tills blandningen är slät. Här kan du behöva ta i lite mer olivolja. Bred ut den gröna fyllningen på pizzorna med hjälp av en kniv eller slickepott. Fördela aubergine- och zucchiniskivorna jämnt på pizzorna. Skiva två potatisar över vardera pizza och fördela till sist svampen och sparrisen på pizzorna. Ringla lite olivolja och strö lite flingsalt på varje pizza. Grädda pizzorna i mitten av ugnen tills kanterna har fått fin färg, ca 8-10 minuter. Garnera med färska basilikablad. Gå ut och njut!