Våga kranvatten!

Även om man alltid dricker kranvatten hemma är det lätt att få nya konstiga vanor på semestern. Vi är nog många som av ren osäkerhet köpt flaskvatten utomlands utan att egentligen ha några belägg för att kranvattnet skulle vara dåligt. Butikernas utbud får en också lätt att tro att man inte ska dricka kranvattnet, varför skulle det annars finnas så mycket flaskvatten? Men, nya beslut ger nya infallsvinklar och jag vill slå ett slag för att våga dricka kranvattnet på semestern. På de flesta håll i Europa går det nämligen alldeles utmärkt!

Res miljövänligt - ta med vattenflaskan!

Att ta med sig vattenflaskan på semestern och fylla den med kranvatten är ett enkelt sätt att resa lite mer miljövänligt!

Här i Italien har man en lång (nåja) och inbiten tradition av att köpa vatten på flaska och flaskvatten är big business. Italienarna är en av världens största konsumenter av flaskvatten och i mataffärerna säljs 1,5 litersflaskorna i sexpack väl inplastade med handtag för att enkelt kunna lastas in i bilen och bäras hem. Det finns över 600 olika märken italienskt vatten! På den italienska statens turistbyrås hemsida står det att ”man dricker vanligtvis inte kranvattnet i Italien, inte för att det är farligt men för att det inte smakar gott” vilket känns väldigt talande. Flaskvatten har blivit en gammal (o)vana!

Det verkar faktiskt som om italienarna själva inte vet riktigt om vattnet är bra eller inte. Jag har frågat på restauranger och på de ställen vi bott och flera gånger fått luddiga svar om att det visst finns italienare som dricker kranvattnet men att det ibland sägs vara dåligt och ”man vet ju inte vilka farliga ämnen det kanske innehåller”. Att italienarna är osäkra på kranvattenkvalitén förstår man även av den stora italienska matvarukedjan COOP:s (ja den heter samma som i Sverige) kampanj mot flaskvatten som drog igång 2010. Under budskapet ”har du tänkt på hur långt vattnet har färdats innan det hamnar i ditt glas?” ville man uppmärksamma det ohållbara i att tillverka och frakta flaskvatten landet runt och upplysa konsumenterna om innehållet i kranvattnet på orten så att de skulle kunna göra ett aktivt val. Man lät helt enkelt ta prover på kranvattnet och presenterade resultaten i butikerna där folk skulle köpa flaskvatten. På de allra flesta håll kunde man konstatera att kranvattnet var alldeles utmärkt och flaskvattenlobbyn gick såklart i taket!

En enkel sak man kan göra för att vara lite mer miljövänlig på semestern är alltså att packa med sin vattenflaska. Inte bara slipper man bidra till den ohållbara flaskvattenindustrin, det är också praktiskt att ha med och skönt att slippa panikköpa den där oskäligt dyra halvliters PET-flaskan på utflykten, stranden, sightseeingturen, tågresan eller var man nu befinner sig när törsten sätter in. Har du ingen trogen följeslagare att ta med på semestern kan du förstås köpa en PET-flaska som du använder under tiden du är borta.

Men, ta reda på om kranvattnet är tjänligt innan du fyller din vattenflaska. Åker du utanför Europa är det inte säkert att det går att dricka! Här finns till exempel en bra lista och EU:s miljöbyrå har såklart alltid uppdaterad information på sin hemsida.

I Rom kan man dricka vattnet ur någon av stadens 2500 fontäner. Det finns till och med en särskild karta så att man lätt kan hitta till närmaste fontän när man behöver fylla på sin flaska.

…och för att kontra mot italienska statens turistbyrå så kan jag efter en dryg månad i Italien (och efter att ha varit på många olika ställen) berätta att vattnet visst smakar gott! Alldeles utmärkt faktiskt!