Pumpatider

Gulnande eklöv

Allhelgonahelg i antågande och kanske är det också årets stora pumpahelg?

Säga vad man vill om Halloween, men nog är det fint med alla pumpor som pryder matbutiker, trädgårdar, skylfönster och förstutrappor! Stora, små, släta, knottriga, gröna, bruna, gula och orangea. Allra bäst är såklart pumporna man kan äta!

Vi har tidigare tipsat om att pumpa är en av de där matiga grönsakerna som funkar bra som köttsubstitut och som dessutom har väldigt många olika användningsområden! Jag gillar t.ex. att göra en mustig pumpasoppa med vitt vin och hemmakokt kycklingbuljong som går att variera i det oändliga med t.ex. chili, apelsin, ingefära, saffran, kanel, ingefära och kokosmjölk för att att nämna några exempel. Man bakar bara en hel butternutpumpa i ugnen i ungefär en timme, gröper sedan ur fruktköttet och kokar upp med en god buljong, kanske lite lök och vitlök och valfria kryddor. Sedan mixar man soppan slät och toppar med några fina tillbehör som passar till kryddsättningen man valt – några ärtskott och hyvlad parmesan, färsk koriander och tunnt skivad salladslök eller rostade pumpakärnor.

Muscatpumpa

Den här eleganta muscatpumpan pryder entrén i väntan på att tillagas. Välj matpumpor som höstdekorationer så kan ni äta upp dem när helgen är slut och släng för guds skull inte era pumpagubbar – de är mat de också!

Karin har också tipsat om pumpagnocchi och pumpagröt och jag har lagat thaicurry med pumpa och gröna ärter. Imorgon blir vi många till middag här hos oss och har då bland annat tänkt bjuda på den här tjusiga muscatpumpan bakad i ugn i klyftor serverad på salladsbädd tillsammans med balsamicostekta vindruvor, getost och valnötter. Det är ett annat tips!

Förra helgen lagade vi också pumpa, men på mellanösterntema (sa jag att pumpan går att använda till allt?). Butternutpumpa och rödlök bakades i ugn tillsammans med lite spiskummin och koriander. Sedan blandades den med rostade pinjenötter, za’atar (mellanösternkrydda med sesam, sumak och timjan som jag lagat enligt det här receptet) och serverades med en tahinisås och örtigt kikärtsris. Allt inspirerat av min fantastiska nya kokbok JERUSALEM, av Yotam Ottolenghi och Sami Tamimi (går bland annat att köpa här).

Fin pumpamiddag definitivt värdig en lördag- eller söndagkväll

Kikärtsriset lagade vi genom att koka upp basmatiris (ca 2,5 dl) och sedan blanda med en tetra kikärtor (som vi hastigt stekt tillsammans med spiskummin och curry) en tunt skivad stekt lök och ungefär 1 msk hackad dill, 1 msk hackad persilja och 1 msk hackad koriander. När man ska ha så här små mängder örter använder jag nästan alltid frysta örter eftersom jag tycker det känns slöseri att köpa en hel kruka när man bara behöver lite grann. Tahinisåsen lagades enligt Karins recept här.

Så, hoppas att jag med detta inlägg har inspirerat någon att laga pumpa i helgen och kanske också givit lite tips till ers om på ren inspiration köpt hem en pumpa men lite rådvilla undrar vad ni kan göra med den!

Trevlig helg på er alla!

Annonser