Det 200-ade inlägget!

Ärade bloggläsare! Idag fyller My GOOD Resolution tvåhundra inlägg. Hurra för det! Tvåhundra av våra tankar om hur vi kan leva lite bättre har vi nu delat med oss av här på bloggen och ju mer vi skriver, och ju mer ni läser, desto mer inspirerade och peppade blir vi att bli ännu bättre och skriva ännu mer. Tack för alla klick, delningar, kommentarer och all länkkärlek vi fått under tiden vi har hållit på!  Det är fantastiskt att veta att vi inte är ensamma om våra tankar, att vi är fler som vill göra bättre val och leva ett mer hållbart och medvetet liv! Lika fantastiskt är det att det finns så många goda krafter som verkar för samma sak. Möjligheterna och initiativen verkar vara oändliga och om vi kan hjälpa till att sprida dem så att fler får upp ögonen för ekologi, hållbarhet och klimatpåverkan i vardagen så är det all belöning vi behöver för att fortsätta.

My GOOD Resolution syftar på vårt gemensamma nyårslöfte inför nyåret 2014, att börja ta ett lite större ansvar för vår miljö, vårt klimat och vår hälsa. Att helt enkelt leva bättre. Engelskans ”good” har som bekant flera betydelser och i princip alla definitioner överensstämmer med vad vi menar med GOOD. Good som i att äta mat som både smakar gott och är nyttig och bra för hälsan och klimatet, good som i att göra gott  – t.ex. skänka pengar till organisationer som kämpar för sådant vi tror på, good som i att vara duktig och tänka igenom sina val av vad man köper och hur man reser, och så vidare. Vilka val och förändringar vi gjort är lite olika och det tvåhundrade inlägget tänkte vi vika åt att berätta lite mer om oss och hur vi definierar och lever vårt GOOD-löfte.

Vi som ligger bakom My GOOD Resolution är två vänner i 30-årsåldern, bosatta i varsin lägenhet i centrala Malmö (vi bor nästan grannar), har våra rötter i Göteborg men lärde känna varandra på juristlinjen i Lund. Vi jobbar båda heltid och fritiden ägnar vi åt matlagning, träning, kompishäng och GOOD-bloggande.

My GOOD Resolution

Här är något så ovanligt som en bild på de två bloggerskorna –  Karin till vänster och Ida till höger. Vi bjuder på detta för att fira vårt 200-ade inlägg, men föredrar annars att hålla oss bakom kameran snarare än framför.

IDA

Karin om Ida:

Ida lyckas – till synes helt utan ansträngning – kombinera rollen som sval och slipad affärsjurist med svinrygg och oklanderlig hållning, med rollerna som dedikerad småbarnsmamma, kärleksfull fru, produktiv bloggare och lojal vän – allt på samma gång och dygnet runt. Förutom intelligens, skönhet och humor besitter Ida en beundransvärd förmåga att skala bort nonsens och fokusera bara på det som är positivt och viktigt. En f.d. övertygad lchf:are med utpräglad köttvurm som gjort en 180 och bytt ut biffen med bea mot en vegtallrik till fredagsmyset. Världens tacksammaste middagsgäst; Ida Mmmm!ar ljudligt på varje tugga när hon äter något hon gillar!

Varför GOOD?

Det började när jag fick barn och läste att man rekommenderas tvätta alla barnkläder flera gånger innan användning för att få bort så mycket miljögifter som möjligt. Vadå gifter i kläder? Det här var något helt nytt för mig och plötsligt öppnades en värld av inte så trevliga insikter om miljögifter och kemikalier i vardagen (jag har skrivit mer om det här). Från början var syftet bara skydda mitt lilla barn från alla gifter och jag slutade smörja in mig med krämer, använda parfym och smink (jag var ändå bara föräldraledig och hade väldigt lite tid att stå framför badrumsspegeln). Men när jag väl börjat bli medveten om vad jag smörjde utanpå kroppen var steget inte långt till att börja fundera över vad jag stoppade i kroppen, för min egen skull. Vi gick över till att köpa mer och mer ekologiskt och började i samma veva äta mindre och mindre kött. Bollen var satt i rullning och när jag väl börjat ifrågasätta mina val av skönhetsprodukter och mat blev det liksom naturligt att ifrågasätta alllt annat också! Nu har det blivit en del av min vardag att köpa ekologiskt, välja bort gifter och kemikalier och att shoppa med eftertanke och det upptar som tur är inte heller lika mycket av min tid som det gjorde i början. Självklart är jag långt ifrån perfekt i alla avseenden men jag tycker inte att det är det viktigaste – det viktiga är att bli medveten om sina möjligheter att välja lite bättre och att göra det så ofta och så mycket man tycker att man kan. En hållbar livsstil är ju faktiskt också en livsstil som man kan hålla i längden!

Mina tre största GOOD- förändringar: Att köpa ekologiskt mat, äta mindre kött (vi lagar kött ungefär en gång i veckan numera) och att bara köpa sådant jag verkligen behöver och vet att jag kommer att använda länge.

Om man bara ska göra tre GOOD-förändringar i sitt liv, vilka ska man göra? Äta mer vegetariskt, ifrågasätta sin konsumtion och sluta reta upp sig på småsaker.

Mina största klimat/miljösynder: Att jag fortfarande äter nötkött, om än betydligt mer sällan än tidigare. Jag flyger en del, både privat och i jobbet och bor i en gammal lägenhet som kräver mycket uppvärmning på vintern.

Träningsform jag föredrar: Med tanke på att jag jobbat som gruppträningsinstruktör måste jag säga gruppträning i alla dess former med medryckande musik och fullt med folk. Just nu tränar jag dock mest hot yoga eftersom jag bor bara några kvarter från en bra yogastudio.

Dessa matvaror har jag alltid hemma: morötter, kokosmjölk, vitlök och en god parmesanost eller pecorino.

Tre GOOD badrumsfavoriter: Arganolja från Kahina Giving Beaty, min hemmagjorda kokosdeo och mascara från Kjaer Weiss.

Bästa gåbortspresenten: en flaska ekologiskt vin eller något hemlagat som en burk granola, en egen kryddblanding eller några goda småkakor.

Äter helst: asiatisk mat med mycket ingefära och chili eller en god italiensk pasta.

Dricker helst: hemmabubblat bubbelvatten och rödvin.

Favoritköksredskap: mortel (funkar till allt från att hacka nötter till att banka citrongräs, göra pesto och såklart mortla kryddor).

Mest underskattade grönsaker: selleri

Mest överskattade grönsaken: på vintern i Sverige är det definitivt tomaten!

KARIN

Ida om Karin

Karin är nog den enda människa jag känner som inte förstår innebörden av ordet lagom. Det där med måttfullhet är helt enkelt lite för tråkigt för henne! Plockar hon svamp förvandlas hela lägenheten till någon slags spindelväv av uppspänd sytråd med torkad karljohan, bjuder hon på glöggfika är det inte utan minst sju sorters kakor och en herrans massa julgodis och ska hon försöka äta mindre kött är det lika bra att bli vegetarian direkt! Det är allt eller inget, vilket också innebär att Karin är oerhört dedikerad till allt hon tar sig för (som löftet om My Good Resolution), är en lojal och omtänksam vän, skicklig jurist, tålmodig matte till yrvädret Gösta och väldigt insatt i frågor hon tycker är viktiga (men struntar högaktligen i sådant hon tycker är oviktigt). Hon är en varm och klok person med huvudet på skaft och hjärtat på rätta stället! Jag tror knappast jag behöver säga att det aldrig är tråkigt att umgås med Karin, och, ja, det är fantastiskt varje gång hon bjuder på middag!

Varför GOOD?

Jag har uppfostrats med att tänka på min klimatpåverkan och tyckte att jag gjorde min bit genom att källsortera, promenera till jobbet och handla ekologiskt. Men de senaste åren har jag insett att jag måste – och vill! – göra mycket mer än så, och har gjort en rad förändringar i mitt liv. Även om vissa har varit ganska dramatiska tycker jag inte att jag i något väsentligt avseende lever ett mindre bekvämt eller tråkigare liv idag än för ett par år sedan. Jag äter och dricker gott (godare än förut!), jag reser och jag konsumerar. Men jag gör det på ett lite annat sätt, ett bättre sätt, och de flesta förändringar jag gjort har inte inneburit några egentliga uppoffringar. Snarare tvärtom egentligen! För mig var det till exempel en välkommen bonus att upptäcka att det som är bättre för miljön och klimatet också är bättre för mig själv. Jag är piggare och friskare, jag har gått ned lite i vikt, jag har äntligen fått problemfri hy, jag lider inte längre av torr hud, torr hårbotten eller smärtsamma hälsprickor, jag har mer tid och pengar över till sådant jag tycker om och jag har blivit bättre på att uppskatta det jag har i stället för att ägna tid åt att tänka på allt jag inte har. För mig har det verkligen varit en förändring till det bättre och jag går aldrig tillbaka.

Mina tre största GOOD- förändringar: Jag har helt slutat äta kött, jag har i princip helt slutat använda smink och konventionella hudvårds-, hårvårds- och skönhetsprodukter och jag har slutat spontanshoppa.

Om man bara ska göra tre GOOD-förändringar i sitt liv, vilka ska man göra? Ät mindre kött, köp ekologiskt och sluta släng mat!

Mina största klimat/miljösynder: Jag älskar att resa och flyger därför en hel del, jag är svårt kaffeberoende och jag kör en dieseldriven bil.

Träningsform jag föredrar: Tennis, löpning, ridning och yoga.

Dessa matvaror har jag alltid hemma: Färsk ingefära, ekocitroner, chili i någon form (flakes, sås eller färsk) och kaffe.

Tre GOOD badrumsfavoriter: Aleppotvål, kallpressad ekologisk arganolja, och min c/o Gerd deodorant. Jag använder i princip inget annat. Jo, lite ekologisk mascara ibland.

Bloggar jag följer: Mynewroots.org – ingen skriver så kunnigt och passionerat om plantbaserad kost och näringslära som Sarah B. Recepten och matbilderna på hennes blogg har verkligen varit en stor källa till inspiration och information i mitt nya, vegetariska liv. Trendenser.se – Inte så mycket för inredningsfotona och designen som för Frida Ramstedts oantastliga känsla och träffsäkra språk. En hårt arbetande, self made egenföretagare som drivit sin blogg till ett framgångsrikt företag. En riktig bloggförebild! Sofissnapshots.com – Ännu en driven affärskvinna som lyckats skapa sitt drömjobb genom att blogga om sitt största intresse. Hon producerar bilder och texter som skapar enormt habegär. Ett av mina guilty blog pleasures eftersom hållbarhetsaspekten fullkomligt bländar en med sin frånvaro.

GOOD önskelista: Jag är spekulant på ekologiska linnelakan. Är det någon som vet var man hittar det? Annars önskar jag mig giftfria, GOOD örhängen och en ekologisk hot-yogahandduk till min yogamatta.

Äter helst: Ostron.

Dricker helst: Vatten, kaffe, vin (inte nödvändigtvis i den ordningen)

Favoritköksredskap: Alla på M: mixerstaven, matberedaren och mandolinen.

Mest underskattade grönsaken: Brysselkålen!

Mest överskattade grönsaken: Frisésalladen.

Annonser