Löjligt snabbt med löjrom

Enkelt och lyxigt - receptet på en lyckad fredagsmiddag

Rösti med löjrom, crème fraîche och finhackad rödlök ger definitivt fredagsfeeling och går att laga på en kvart!

Äntligen fredag och här kommer ännu ett tips på en lyxig, god och snabblagad fredagmiddag som ger maximal utdelning för minimal insats! Precis som det ska vara när man vill fira helg efter en intensiv arbetsvecka, eller hur? Rätten är genialisk i all sin enkelhet och dessutom så snygg och god att den går att servera om man råkar ha bjudit hem någon på middag. Förutom löjrommen är alla ingredienser billiga så snåla inte på rommen för den gör hela rätten. Att köpa skrikigt orangefärgad stenbitsrom i färdigförpackad glasburk ger inte rätta känslan så satsa på en bra rom från fiskdisken eller plocka upp ett paket fryst löjrom från fisksektionen i frysdisken. Den är faktiskt oftast av riktigt bra kvalitet! Fryst rom är förresten toppen att ha hemma i frysen –  bara att skopa upp så mycket man behöver utan risk för att rommen blir dålig och måste slängas bort om man inte använder allt på en gång.

Det kanske allra bästa med den här rätten är att drycken som passar allra bäst till, är champagne! Jobbigt, jag vet, men man får offra sig…

RÖSTI MED LÖJROM OCH TILLBEHÖR (2 port)

Ingredienser:

4 stora potatisar
löjrom ca 100 g
1 rödlök
crème fraîche
dill
citron
smör och olivolja att steka i
salt och peppar

Gör såhär:

Finhacka rödlök och dill. Klyfta citronen. Om löjrommen känns vattnig kan du lägga den i en tunnmaskig sil så att den får rinna av lite, men det är en smaksak. Grovriv potatisen på ett rivjärn, salta och krama ur överflödig vätska. Fördela potatisrivet i fyra lika stora högar. Hetta upp en stekpanna med smör och olivolja och var inte för snål med smöret eftersom det är det som ger frasighet. Stek en rösti i taget genom att platta till potatisrivet till en tunn potatiskaka i stekpannan. Stek tills den är gyllene på båda sidor. Varmhåll eventuellt i ugnen medan du steker klart övriga röstisar.

Lägg upp två rösti på varje tallrik och dekorera med rikligt med löjrom, en klick crème fraîche, hackad rödklök, hackad dill och en klyfta citron. Dra ett tag med pepparkvarnen över löjrommen, korka upp champagnen och servera omedlbart! Helgen kan börja!